دومین گزارش کیفیت اینترنت منتشر شد؛ ایران، قهرمان اینترنت بی‌کیفیت

با توجه به رتبه ایران در شاخص اختلال (۵۰/۴۷)، محدودیت (۵۰/۴۹) و شاخص‌های سرعت (۵۰/۵۰)، ایران در مجموع با کسب ۱۴۶ امتیاز منفی (از مجموع ۱۵۰ امتیاز ممکن) در صدر کشورهای با بدترین کیفیت اینترنت قرار دارد و بار دیگر از عنوان قهرمانی خود در اینترنت بی‌کیفیت دفاع می‌کند. چین با ۱۳۵ و اندونزی با ۱۳۱ امتیاز منفی در رتبه‌های پس از ایران در این فهرست قرار گرفتند.

، دومین گزارش کیفیت اینترنت در ایران

طبق این بررسی، اگرچه نسبت به گزارش پیشین، ایران در مجموع امتیاز منفی کمتری دریافت کرده است اما روشن است که همچنان وضعیت کیفیت اینترنت ایران در جایگاه خطرناک قرار دارد.

طرح موسوم به صیانت و وضعیت ناپایدار کیفیت اینترنت یکی از مهمترین دلایل مهاجرت عنوان شده است

کیفیت پایین اینترنت ایران در کنار رتبه بد کشور در شاخص‌های اکوسیستم ابری و شاخص‌های اقتصاد دیجیتال در نهایت منجر به قرار گرفتن بیش از ۵۰ درصد از فعالان کسب‌و‌کارهای دانش‌بنیان کشور در مسیر مهاجرت شده است. طبق نتایج پیمایش‌های افکارسنجی درباره پیشران‌های مهاجرت فعالان اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور مشخصاً طرح موسوم به صیانت و وضعیت ناپایدار کیفیت اینترنت یکی از مهمترین دلایل مهاجرت عنوان شده است.

این گزارش درنهایت تاکید می‌کند که اگر ایران بخواهد دست‌کم در مسیر تجارت مبتنی بر اینترنت و فناوری‌های نوظهور حضوری ثابت داشته باشد باید درباره بحران‌هایی مانند شرایط اقتصادی پرنوسان، محدودیت‌های متعدد و روزافزون و همچنین نفوذ سیاست‌های بازدارنده و آسیب‌زا نسبت به زیرساخت‌های اقتصاد دیجیتال، اقدامات ریشه‌ای و مداومی انجام دهد چرا که یکی از بدیهی‌ترین مولفه‌های اقتصاد دیجیتال ایجاد امنیت پایدار برای فعالیت‌های اقتصادی است.

سیاست‌ها و مقررات مبتنی بر فیلترینگ از سوی داخل و فیلترینگ و تحریم شرکت‌های زیرساختی این حوزه از خارج، نهایتاً موجب ناامیدی از تعریف کسب‌و‌کار دیجیتال و ناامیدی نیروی انسانی و کاهش رفاه اجتماعی می‌شود.

از نگاه تحلیل‌گران این گزارش، به نظر می‌رسد آنچه بتواند آب رفته از جوی اعتماد و سرمایه اجتماعی در این زمینه را برگرداند، حمایت جدی از فعالان کسب‌و‌کارهای دانش‌بنیان و اکوسیستم نوپای فناوری است؛ حمایتی که نه صرفاً با تزریق سرمایه و بازتولید اکوسیستم گلخانه‌ای بلکه با فراهم‌کردن زیرساخت‌های عادی و بدیهی مانند اینترنت باکیفیت برای تمام مردم ایران و اهتمام جدی به امنیت عمومی مردم تحقق خواهد یافت.

رتبه اختلال: ۴۷ از ۵۰

جایگاه اینترنت ایران در این ماه‌ها وضعیتی نوسانی اما روبه‌بهبود داشته است. با‌این‌حال در آذر ۱۴۰۲ با ثبت اختلال ۱۱ درصدی، ایران در میان ۵۰ کشور در رتبه ۴۷ قرار گرفت. بر اساس این گزارش به‌جز بهبود جایگاه اینترنت در این رتبه‌بندی در مقایسه با گزارش اول، اختلال‌های گسترده در اینترنت «اسراییل» که به احتمال زیاد می‌تواند با جنگ در سرزمین فلسطین مرتبط باشد قابل توجه است.

اختلال‌های اینترنت در این گزارش به دو دسته مقطعی و مستمر تقسیم شده است:

اختلال‌های مقطعی به‌دلایل طبیعی یا فنی و به‌صورت موردی رخ می‌دهد. علت این اختلال‌ها از قطع لینک‌های ارتباطی در شبکه اینترنت بر اثر حوادث طبیعی تا مواردی چون حمالت سایبری، قطع برق، خطای پیکربندی و موارد مشابه است.

اختلال‌های مکرر در ماه‌های گذشته، وضعیت پایداری اینترنت کشور را در شرایط نگران‌کننده قرار می‌دهد. شاید در حالت عادی بتوان اختلال در شبکه بر اثر حوادث خارج از کنترل را یک امر عادی و اجتناپ‌ناپذیر دانست اما زمانی که یک شرکت به‌تنهایی انحصار اینترنت کشور را در دست داشته باشد، دیگر نمی‌توان به اختلال‌های آن به چشم یک اختلال عادی نگاه کرد و مسئولان آن باید بیشتر از همیشه نسبت به حوادثی که بر اثر ضعف‌های طراحی، اجرا و نگهداری شبکه رخ می‌دهد، پاسخ‌گو باشند.

، دومین گزارش کیفیت اینترنت در ایران


منبع: https://www.zoomit.ir/tech-iran/415153-irans-second-internet-quality-report/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *