این آژانس فضایی اروپا (ESA) اولین تصاویر را از تلسکوپ فضایی اقلیدس منتشر کرده است – فضاپیمایی که ۱۰ میلیارد سال به گذشته نگاه می کند تا بزرگترین نقشه سه بعدی جهان را ایجاد کند. از سحابی سر اسب متمایز (تصویر بالا) تا یک کهکشان مارپیچی “پنهان” که بسیار شبیه کهکشان راه شیری است، اقلیدس واضح ترین نگاه را به اجرام شناخته شده و نادیده قبلی ارائه می دهد که بخش های عظیمی از آسمان را لک می کنند.
اقلیدس در حال بررسی جهان “تاریک” است و به دنبال نشانه هایی است که نشان می دهد انرژی تاریک و ماده تاریک چگونه بر تکامل کیهان تأثیر گذاشته اند. طی شش سال آینده یک سوم آسمان را رصد خواهد کرد و میلیاردها کهکشان را با تلسکوپ عرضی ۴ فوتی، دوربین با طول موج مرئی و دوربین/طیف سنج مادون قرمز نزدیک مطالعه خواهد کرد. اقلید در ژوئیه ۲۰۲۳ به فضا پرتاب شد، و در حالی که ماموریت علمی رسمی آن تا اوایل سال ۲۰۲۴ آغاز نمی شود، در حال حاضر دانشمندان را با مشاهدات اولیه خود منفجر کرده است.
بر اساس گزارش ESA، رصد اقلیدس از خوشه پرسئوس (بالا)، که در فاصله ۲۴۰ میلیون سال نوری از ما قرار دارد، دقیقترین مشاهدهای است که تاکنون انجام شده است، که نه تنها ۱۰۰۰ کهکشان در خود خوشه، بلکه تقریباً ۱۰۰،۰۰۰ کهکشان دیگر را که دورتر از ما قرار دارند، نشان میدهد. این تلسکوپ فضایی همچنین نگاهی به یک کهکشان مارپیچی شبیه راه شیری به نام IC 342 (در زیر) یا “کهکشان پنهان” گرفت، که به این دلیل نام مستعار دارد زیرا در پشت کهکشان ما قرار دارد و معمولاً به وضوح دیده نمی شود.
به گفته ESA، اقلیدس قادر است بخشهای عظیمی از آسمان را رصد کند و تنها تلسکوپ در حال کار است که میتواند اجرام خاصی مانند خوشههای کروی را به طور کامل تنها در یک عکس تصویر کند. خوشه های کروی مانند NGC 6397 که در تصویر زیر نشان داده شده اند، حاوی صدها هزار ستاره محدود به جاذبه هستند. ESA می گوید که مشاهده اقلیدس از این خوشه از نظر سطح جزئیات بی نظیر است.
این فضاپیما قادر است اجسامی را ببیند که برای مشاهده دیگران بسیار کم نور بوده اند. برای مثال، رصد دقیق آن از سحابی معروف سر اسب، یک مهدکودک ستارهای در صورت فلکی شکارچی، میتواند ستارهها و سیارات جوانی را که قبلاً کشف نشده بودند، آشکار کند.
اقلیدس همچنین کهکشان کوتوله NGC 6822 (تصویر بالا) را مشاهده کرد که تنها ۱٫۶ میلیون سال نوری از ما فاصله دارد. این کهکشان کوچک و باستانی می تواند سرنخ هایی در مورد چگونگی پیدایش کهکشان هایی مانند کهکشان ما داشته باشد. این تنها شروع برای اقلیدس است، اما در حال حاضر به باز کردن اطلاعات بیشتر در مورد اجسام در جهان اطراف ما، چه نزدیک و چه دور، کمک می کند.
رنه لوریج، دانشمند پروژه اقلیدس ESA، درباره اولین دسته از تصاویر گفت: «ما قبلاً هرگز چنین تصاویر نجومی را ندیده بودیم که حاوی این همه جزئیات باشد. آنها حتی زیباتر و تیزتر از آن چیزی هستند که ما میتوانستیم انتظارش را داشته باشیم، و بسیاری از ویژگیهای دیده نشدهای که قبلاً در مناطق شناخته شده جهان نزدیک به ما نشان میدهند.
این مقاله در ابتدا در Engadget در https://www.engadget.com/esa-releases-stunning-first-images-from-euclid-its-dark-universe-detective-203948971.html?src=rss منتشر شد.
منبع: https://www.engadget.com/esa-releases-stunning-first-images-from-euclid-its-dark-universe-detective-203948971.html?src=rss