محققان تاکنون نمیدانستند چرا مردان پس از حمله قلبی بیشتر از زنان آسیب میبینند. اکنون پژوهش جدیدی نشان داده هورمون تستوسترون نقش مهمی در این امر دارد. محققان همچنین داروی احتمالی برای جبران این آسیب کشف کردهاند.
فدراسیون جهانی قلب (WHF) در گزارش سال ۲۰۲۳ اعلام کرد چندین دهه، بیماریهای قلبی در سراسر جهان عامل اصلی مرگومیر بوده است و این تعداد همچنان درحال افزایش است. به گزارش WHF، سال ۲۰۱۹، در کشورهای با درآمد بالا نرخ مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی در مردان بیشتر از زنان بوده است.
مطالعات قبلی نیز نشان داده بودند حملات قلبی در مردان نسبت به زنان شدیدتر و آسیبزنندهترند اما مکانیسم آن مشخص نشده بود. اکنون براساس گزارش نیواطلس، محققان دانشگاه گوتنبرگ سوئد با آزمایش روی موشهای نر و ماده دریافتند هورمون تستوسترون نقش مهمی در آسیبپذیری بیشتر مردان نسبت به زنان در اثر حملات قلبی دارد.
ارتباط هورمون تستوسترون در مردان با حملات قلبی
شایعترین علت حمله یا سکته قلبی (که اصطلاح پزشکی آن آنفارکتوس میوکارد یا MI است) انسداد شریان کرونری است. انسداد باعث میشود جریان خون غنی از اکسیژن به ناحیهای از عضله قلب قطع شود و سلولهای عضلانی آسیب ببینند و در عرض چند دقیقه از بین بروند. نوعی گلبول سفید به نام نوتروفیل بهسرعت در تعداد بالا از مغز استخوان آزاد میشوند، در آن ناحیه جذب میشوند و پاسخی التهابی برای پاکسازی بقایای سلولهای مرده آغاز میکنند. درکل، پاسخ بدن طی چند روز اول پس از MI، میزان آسیب عضلانی و میزان بهبودی فرد را تعیین میکند.
محققان برای درک اینکه چرا مردان بیشتر از زنان پس از MI آسیب میبینند، ۴۵ دقیقه شریان کرونر را در موشهای نر و ماده مسدود کردند تا قبل از بازگشت خونرسانی به ناحیه آسیبدیده (Reperfusion) برای تحریک پاسخ التهابی MI حاد ایجاد شود. در ۲۴ ساعت، در خون موشهای نر نسبت به مادهها تعداد بیشتری نوتروفیل بود و مناطق بزرگتری دچار آسیب عضله قلب شده بود. علاوهبراین، طی ۲۴ ساعت، سطح تستوسترون در موشهای نر ۱۵ برابر بیشتر از مادهها بود. در انسان سطح تستوسترون مردان تقریباً ۱۰ برابر بیشتر از زنان است.
برای تأیید تأثیر تستوسترون بر سطوح نوتروفیل پس از MI، محققان موشهای نر اختهشده را با موشهای اختهنشده مقایسه کردند. همانطور که انتظار میرفت، موشهای اختهشده پس از MI، سطح تستوسترون را کاهش دادند و در ۲۴ ساعت، سطح نوتروفیل خون آنها شبیه موشهای ماده پس از MI بود. اندازه آسیب عضلانی قلب نیز در موشهای نر اخته کمتر بود. وقتی به موشهای اخته دوزی از تستوسترون داده شد، سطح خونی نشانگر آسیب قلبی تروپونین ۱ بیشتر از موشهای اختهای بود که دوز تستوسترون دریافت نکردند. تروپونین ۱ پروتئینی است که هنگام آسیبدیدگی از سلولهای عضله قلب خارج میشود و معمولاً برای تعیین شدت MI در انسان استفاده میشود.
محققان همچنین دریافتند دارویی به نام توسیلیزوماب (tocilizumab) قبل از خونرسانی مجدد به ناحیه آسیبدیده، سطح نوتروفیل خون و سطح MI در مردان را کاهش میدهد.
یافتههای این پژوهش در Nature منتشر شده است.
منبع: https://digiato.com/health/hormone-testosterone-is-reason-of-damage-caused-by-heart-attack