چرا اروپا در مسابقه فناوری فضایی عقب مانده است؟

خبری منتشر شد ماه گذشته که آژانس فضایی اروپا (ESA) اسپیس ایکس را برای پرتاب چهار ماهواره گالیله اروپا به مدار در سال ۲۰۲۴ متعهد کرد. تصمیم برای روی آوردن به شرکت مستقر در ایالات متحده ایلان ماسک در پی تاخیرهای انجام شده در این زمینه اتخاذ شد. اروپاراکت های آریان ۶ خود، به این معنی که این قاره بدون ابزار خود برای ارسال محموله های بزرگ به فضا است.

اگرچه این تنها برای پر کردن شکاف در توانایی‌های فعلی ما طراحی شده است، اما برای جامعه فناوری فضایی اروپا یک پیشرفت ناامیدکننده است. اما یکی که متأسفانه بسیاری از ما شاهد آمدن آن بودیم.

چرا اروپا در فضا عقب می ماند؟

اروپا در حال حاضر از بقیه دنیا عقب است فناوری فضاییو توافق با اسپیس ایکس مظهر وضعیت ناامیدکننده ای است که فرصت ها را برای پیشبرد قابلیت های آن مختل می کند.

پس چرا اروپا باید به یک شرکت مستقر در ایالات متحده روی آورد؟ به هر حال، هیچ کمبودی در تقاضا وجود ندارد، و اینطور نیست که منطقه از نظر استعدادهای مهندسی سطح بالا که برای توسعه موشک‌های خود لازم است، کمبود داشته باشد.

<3 تکنولوژی اتحادیه اروپا

آخرین اخبار از صحنه فناوری اتحادیه اروپا، داستانی از بنیانگذار پیر خردمند ما، بوریس، و برخی هنرهای مشکوک هوش مصنوعی. هر هفته در صندوق ورودی شما رایگان است. ثبت نام کن!

یکی از مشکلات اصلی این است که صرفاً فقدان رقابت برای تقویت توسعه قابلیت‌های جدید وجود دارد. من همچنین استدلال می کنم که دولت ها به وضعیت کمک نمی کنند.

در مقایسه با ایالات متحده و چین، شرکت‌های فناوری فضایی اروپایی با شکاف مالی زیادی روبرو هستند. در ایالات متحده، بودجه عمدتاً از سوی ناسا و وزارت دفاع تأمین می شود که بیش از این سرمایه گذاری کرده اند ۶۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲.

این یک داستان مشابه در چین است، جایی که حمایت دولت کامل است ۱۲ میلیارد دلار. آن را با ESA مقایسه کنید، که بودجه سالانه آن فقط است ۷٫۵ میلیارد یورو، و به راحتی می توان فهمید که چرا این منطقه عقب مانده است.

چگونه به اینجا رسیدیم؟

واضح است که وابستگی به واردات خارجی و شرکت هایی مانند اسپیس ایکس، در دراز مدت، حاکمیت اروپا را آسیب پذیر خواهد کرد. پس چرا اینقدر عقب افتادیم؟

تا حدی، ESA از مقررات مربوط به “بازگشت جغرافیایی” رنج می برد. این بدان معناست که وقتی یک کشور ESA را تأمین مالی می کند، باید مبلغی معادل آن در صنعت داخلی خودش سرمایه گذاری شود.

“بازده جغرافیایی” در ابتدا برای تشویق سرمایه گذاری و تقسیم بار (و بازده) در بین کشورهای بزرگ و کوچک معرفی شد. با این حال، در سال‌های اخیر، به دلیل ممانعت از توانایی بخش فضای اروپا برای رقابتی بودن، تحت نظارت فزاینده‌ای قرار گرفته است، زیرا به طور خلاصه، نوآوری و رقابت به طور مساوی پخش نمی‌شوند. امور مالی بدون توجه به جغرافیا باید به سمت بهترین محصولات، بهترین ایده ها و مقیاس پذیرترین نوآوری های تجاری برود.

در اوایل سال جاری، جوزف اشباخر، مدیر کل ESA نوشت که منطقه باید به سمت «اصل مشارکت عادلانه» حرکت کند، که به معنای تنظیم سهم هر کشور عضو اروپایی با توجه به نتیجه رقابت‌های صنعتی و سهم واقعی صنعت آن در این مسابقات

در حالی که بدون شک این یک گام در مسیر درست است، من می گویم که این به اندازه کافی دور نیست. حذف کامل «بازگشت جغرافیایی» نوعی تغییر بازی است که اروپا برای همگام شدن با رقابت جهانی فناوری فضایی به آن نیاز دارد.

قدرت مشارکت

یکی دیگر از دلایلی که اروپا از همتایان جهانی خود عقب مانده است، فقدان مشارکت های دولتی و خصوصی است که از رشد در بخش فضایی این قاره حمایت می کند.

به عنوان مثال ایالات متحده را در نظر بگیرید، جایی که ناسابرنامه خدمات حمل و نقل مداری تجاری (COTS) از توسعه فالکون ۹ توسط اسپیس ایکس حمایت کرد، اولین (و ارزان ترین) موشک نیمه قابل استفاده مجدد. موفقیت فالکون ۹ زمینه را برای فضایی از مشارکت‌های دولتی و خصوصی پایدار فراهم کرد که امروزه رقابت را در ایالات متحده تقویت می‌کند.

بیل نلسون، مدیر ناسا نیز اعلام کرده است که از قراردادهای با قیمت ثابت با شرکت‌هایی که در اکتشاف فضا کار می‌کنند، حمایت می‌کند. قراردادهای با قیمت ثابت فرض می‌کنند که شرکت‌های سازنده سیستم‌های فنی، هزینه‌های پیش‌بینی نشده را جذب می‌کنند، نه ناسا. این امر بازار را برای شرکت های در مرحله رشد که خدمات ارزان قیمتی را به آژانس می فروشند رقابتی تر می کند.

با این حال، اینجا در اروپا، فضای مشارکت عمومی و خصوصی را نداریم. این تا حدی به این دلیل است که ما ابتکار دفاع مشترک نداریم. ما همچنین ایلان ماسک یا جف بزوس نداریم که حاضر به سرمایه گذاری میلیاردی باشد. بر اساس اعداد تایید شده مستقل ناسا، هزینه توسعه هر دو موشک فالکون ۱ و فالکون ۹ توسط اسپیس ایکس در مجموع حدود ۳۹۰ میلیون دلار بوده است.

بر خلاف ایالات متحده، هیچ کشور اروپایی به اندازه کافی بزرگ وجود ندارد که بتواند به تنهایی این کار را انجام دهد. اینجاست که همکاری بین مشارکت های دولتی و خصوصی و شرکت های همفکر می تواند تفاوت ایجاد کند. به هر حال، این روندی است که ما شاهد شکوفایی آن با داستان های موفقیت آمیز پاناروپایی مانند ایرباس و متخصص سیستم های دفاعی MBDA بوده ایم.

اروپا باید چشم انداز فناوری فضایی خود را شعله ور کنده

Spacetech این پتانسیل را دارد که نوآوری را در تمام جنبه های زندگی ما پیش ببرد. اروپا مملو از شرکت‌هایی است که در حال توسعه فناوری‌هایی هستند که نه تنها جاه‌طلبی‌های فرازمینی ما را ارتقا می‌دهند، بلکه زندگی را در اینجا در زمین‌های دیگر نیز بهبود می‌بخشند. با این حال، آنها تنها در صورتی می توانند موفق شوند که از حمایت و پشتیبانی لازم برای شکوفایی برخوردار باشند.

اگر نابرابری کنونی ادامه یابد، اروپا در معرض خطر تبدیل شدن به یک تماشاگر صرف است زیرا صنایع فضایی در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا و چین در حال افزایش هستند. اگر کنترل نشود، این وضعیتی است که نه تنها توانایی ما برای پرتاب ماهواره های خودمان به فضا را مختل نمی کند، بلکه به طور بالقوه اقتصاد، امنیت و حتی قابلیت های دفاعی ما را به خطر می اندازد.

و این یک مسابقه فضایی است که ما به سادگی نمی توانیم آن را از دست بدهیم.

ژان فرانسوا موریزور بنیانگذار و مدیر عامل شرکت است Cailabs و برنده جایزه ۳۰ زیر ۳۰ سال فوربس در علم و مراقبت های بهداشتی. قبل از تأسیس Cailabs در سال ۲۰۱۳، او کارشناس ارشد گروه مشاوره بوستون بود و یکی از مخترعان فناوری پیشگامانه تبدیل نور چند هواپیمای Cailabs است.


منبع: https://thenextweb.com/news/why-europe-lagging-behind-spacetech-race

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *