پژوهش نشان داده است که گویش های محلی نقش مهمی در هویت خود، درون گروهی و فرهنگی دارند. اما آیا آنها می توانند بر تعامل ما با روبات ها نیز تأثیر بگذارند؟
این سوال به ویژه برای جامعه مهم است روبات ها – آنهایی که برای تعامل با انسان ها طراحی شده اند، مانند دستیاران کلاس درس یا حتی افراد مشهور سوفیا انسان نما برای تسهیل رابطه خود با مردم، این ربات ها دارای ویژگی های انسان نما هستند، از جمله ظاهر و صدای انسان مانند.
با این حال، مطالعات چنین است بسیار تقسیم شده است در مورد اینکه آیا استفاده از لهجه های محلی یا زبان استاندارد تأثیر قوی تری بر درک اعتماد و شایستگی آنها دارد یا خیر.
برای روشن کردن بیشتر این ناسازگاری، یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه پوتسدام آزمایشی را با استفاده از آلمانی استاندارد و گویش برلینی انجام داد.
Katharina Kühne، نویسنده اصلی این مطالعه، به TNW گفت: «این فقط مربوط به ربات نیست. او افزود: “ما به عنوان انسان نیز خود را وارد این تعامل می کنیم. و اغلب عنصر انسانی را نادیده می گیریم. بنابراین می خواستیم از هر دو طرف به این رابطه نگاه کنیم.”
برای ارزیابی تأثیر گویش محلی، این تیم ۱۲۰ نفر از ساکنان برلین را مورد بررسی قرار دادند. شرکت کنندگان ویدئویی را تماشا کردند که در آن ربات از صدای انسان مرد استفاده می کند و به زبان آلمانی استاندارد یا گویش برلینی صحبت می کند.
در اینجا تفاوت بین این دو به نظر می رسد:
شرکتکنندگان باید قابلیت اعتماد و شایستگی ربات را در مقیاسی از ۱ تا ۷ ارزیابی میکردند. همچنین باید اطلاعات جمعیت شناختی (مانند سن، جنسیت، و مدت اقامت در برلین) را تکمیل میکردند و همچنین میزان مهارت خود را در این زمینه ارزیابی میکردند. گویش برلینی و تعداد دفعات استفاده از آن.
نقش گویش
به طور کلی، این نظرسنجی ارتباط مستقیمی بین شایستگی و اعتماد پیدا کرد. همچنین تمایل کمی نسبت به ربات استاندارد آلمانی زبان را نشان داد. با این وجود، این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود و هر دو ربات دارای رتبه های قابل مقایسه بودند.
با این حال، شرکتکنندگانی که خود را در گویش برلین مهارت بیشتری میدانستند، از هر دو جنبه، بدون توجه به هر عامل دیگری، از ربات گویشگوی علاقهمند بودند.
به گفته کونه، دو مکانیسم در بازی وجود دارد.
او توضیح داد: “برای اعتماد، اصل جذب شباهت وجود دارد: من کسی را که شبیه من است دوست دارم.” “و برای شایستگی، این ایده کلی وجود دارد که فردی که به زبان استاندارد صحبت می کند، اعتماد به نفس بیشتری دارد، احتمالاً تحصیل کرده تر است، اگر بخواهید باهوش تر است.”
او خاطرنشان می کند که در نظر گرفتن زمینه و مورد استفاده از تعامل نیز مهم است تا مشخص شود اعتماد یا شایستگی در ارتباطات مهم تر است.
احتمالاً استفاده از لهجه در مدرسه یا اخبار در تلویزیون چندان معمول نیست، اما اگر در مورد چیزهای روزمره صحبت می کنید، برای مثال، استفاده از آن در خانه سالمندان خوب است.
این تیم قصد دارد مطالعات بیشتری را بر روی گویشهای دیگری که تفاوتهای زبانی و فرهنگی خاص خود را دارند، انجام دهد. Kühne معتقد است که وقف گویش ها در روبات ها یکی از راه های شخصی سازی و ایجاد رابطه موثر با آنهاست.
منبع: https://thenextweb.com/news/local-dialects-increase-trust-robots-study