به بیان ساده، دلیل اینکه شیشههای عقب در اکثر خودروها تا آخر پایین نمیآیند این است که محفظه ذخیرهسازی پنجره در درهای عقب به اندازه کافی بزرگ نیست. یاد آوردن وقتی پنجره ها را پایین می آوریدتمام آن شیشه فقط در اتر ناپدید نمی شود، بلکه باید به جایی برود.
درهای خودرو دارای حفره کوچکی در داخل خود هستند که هنگام پایین آمدن شیشه پنجره را نگه می دارد. این حفره در درهای جلو بزرگتر است زیرا خود درها معمولاً بزرگتر هستند. آنها به اندازهای بزرگ هستند که هم آن حفره و هم تمام مکانیکهای متفرقه دیگری که یک درب ماشین نیاز دارد را در خود جای دهند.
با این حال، درهای عقب کمی کوچکتر هستند و معمولاً تا پایین بدنه خودرو نمی رسند. از آنجایی که درها از نظر فیزیکی کوچکتر هستند، فضای کمتری برای حفره پنجره وجود دارد – در یک درب ماشین معمولی فقط فضای خالی کافی برای فشار دادن پنجره به سمت پایین حدود سه چهارم فاصله وجود دارد، در حالی که بقیه فضا برای درب سرنشین مورد نیاز است. مکانیک
به همین دلیل است که اتومبیل های جدیدتر و بزرگتر دارای پنجره هایی هستند که در واقع می توانند تا انتها پایین بیایند – درهای سرنشینان بزرگتر هستند. دربهای بزرگتر به معنای فضای بیشتری برای یک حفره ذخیرهسازی پنجره است، بنابراین شیشههای عقب میتوانند با خیال راحت تمام مسیر را پایین بیاورند بدون اینکه بر عملکرد درب تأثیر بگذارند.
هر گونه پیشرفت ایمنی که از پایین نرفتن پنجره در تمام طول مسیر ایجاد می شود، صرفاً تصادفی طراحی است، یا به طور بالقوه یک حادثه خوشحال کننده از محدودیت های تولید درب سرنشین است.
منبع: https://www.slashgear.com/1429190/why-car-rear-windows-dont-roll-down-all-the-way/