در مقابل همه شانسها، کشورهای آسیبپذیر از آب و هوا همچنان موفق شدند در اجلاس سران سازمان ملل در دبی به پیروزیهای کلیدی دست یابند.
آنچه که می توانست یک معامله تاریخی برای مقابله با یک بحران سیاره ای باشد، در ساعت یازدهم از دسترس خارج شد. با این حال، کشورهای آسیبپذیر از آب و هوا و حامیان محیطزیست پس از پایان مذاکرات داغ آب و هوا در امارات متحده عربی، یک کشور تولیدکننده نفت و گاز، چند پیروزی کلیدی با انرژی پاک به دست آوردند.
این نزدیکترین زمانی بود که کشورها به انعقاد یک توافق جهانی برای حذف تدریجی استفاده از زغالسنگ، نفت و گاز رسیدهاند. اما این اجلاس مسلماً هنوز یک بازی خانگی برای علاقهمندان به سوختهای فسیلی بود که اهمیت زیادی برای آنها داشتند کنفرانس آب و هوای سازمان ملل متحد که بیست و هشتمین کنفرانس طرفین یا COP28 نامیده می شودجایی که دهها هزار نماینده و فعال تقریباً از هر کشور روی زمین در دو هفته گذشته گرد هم آمدهاند تا بر سر آینده سوختهای فسیلی بحث کنند.
اکنون که گرد و غبار فروکش کرده است، اینها برخی از بزرگترین تصمیمات گرفته شده در دبی هستند که می توانند تعیین کنند که چگونه در آینده جهان خود را قدرت می دهیم.
آغاز پایان برای سوخت های فسیلی؟
این متن گامی رو به جلو در مسیر ما به سمت حذف تدریجی سوخت های فسیلی است، اما آن تصمیم تاریخی نیست که ما به آن امیدوار بودیم.
بیش از ۱۰۰ کشور برای دستیابی به یک توافق رسمی برای “حذف سوخت های فسیلی” به میز مذاکره آمدند. انجام این کار به حذف فاحش توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ میپردازد، توافقی که با وجود اینکه یک توافق بینالمللی برای توقف گرمایش جهانی است، هرگز به زغال سنگ، نفت یا گاز طبیعی اشاره نمیکند. افسوس، کشورها هنوز با ریشه مشکل مواجه نیستند.
برای رسیدن به توافق به خط پایان، نزدیک به ۲۰۰ کشور به توافق بر سر یک زبان نیاز داشتند. در نهایت، پیشنویس زبانی که صریحاً خواستار حذف تدریجی سوختهای فسیلی بود، از متن نهایی توافقهای میانجیگری در مذاکرات آبوهوای امسال استخراج شد. آنچه جهان در عوض دریافت کرد، درخواست ضعیفتری برای «انتقال از سوختهای فسیلی در سیستمهای انرژی، به شیوهای عادلانه، منظم و عادلانه، تسریع اقدامات در این دهه بحرانی» است. نقطه عطفی مورد حمایت سازمان ملل گزارش آب و هوا در سال ۲۰۱۸ دریافتند که کشورها باید انتشار گازهای گلخانه ای خود را تا سال ۲۰۳۰ تقریباً به نصف کاهش دهند تا به اهداف تعیین شده در توافقنامه آب و هوایی پاریس برسند.
متن نهایی همچنین از کشورها میخواهد تا برای «تسریع تلاشها برای کاهش تدریجی انرژی زغالسنگ» تلاش کنند. برای روشن شدن، هر کلمه در آن عبارت بسیار کثیف است. البته زغالسنگ آلایندهترین سوخت فسیلی است، یکی از دلایلی که نادیده گرفتن آن در توافقنامه آبوهوایی سخت است. اما تعهد به فاز پایین استفاده از آن به طور قطع ضعیف تر از استفاده از آن است. این آینه زبان در اخیر است حرف خطاب به دولت های شرکت کننده از رئیس جمهور COP28 سلطان احمد الجابر – که اتفاقاً مدیرعامل شرکت ملی نفت ابوظبی نیز هست.
تصمیم سازمان ملل برای برگزاری اجلاس در امارات متحده عربی، یک تولیدکننده بزرگ نفت و گاز، به صنعت سوخت های فسیلی دسترسی بی سابقه ای را پایان داد. تعداد لابیگران سوختهای فسیلی در دوبی بیش از هر کنفرانس آب و هوایی در ۲۸ سالی که سازمان ملل آن را تشکیل داده بود، وجود داشت. صنعت تعداد نمایندگان سوخت های فسیلی از تعداد نمایندگان بیشتر بود از همه کشورهای حاضر در مذاکرات به جز امارات متحده عربی و برزیل. الجابر حتی از موقعیت خود به عنوان رئیس COP28 برای لابی کردن برای قراردادهای نفت و گاز با دولت های دیگر استفاده کرد. تحقیق و بررسی توسط بی بی سی و مرکز گزارش آب و هوا.
با این حال، هفته گذشته نشانه های امیدوار کننده ای وجود داشت پیش نویس اسنادی که از کنفرانس بیرون آمدند شامل گزینه هایی برای ادغام زبانی بود که از کشورها می خواست استفاده از سوخت های فسیلی را به تدریج حذف کنند (همچنین گزینه ای برای عدم گنجاندن چنین بند وجود داشت). سپس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نامه فرستاد به کشورهای عضوش که آنها را تحت فشار قرار می دهد تا “به طور فعال هر متن یا فرمولی را که انرژی، یعنی سوخت های فسیلی را به جای انتشار گازهای گلخانه ای هدف قرار می دهد، رد کنند.”
پس از این نامه، زبانی که قبلاً از کشورها خواسته بود تا سوخت های فسیلی را حذف کنند، از متن پیش نویس بعدی ناپدید شد. واکنش سریع بود. معاون سابق رئیسجمهور آمریکا گفت: «این پیشنویس مزاحم به گونهای است که گویی اوپک آن را کلمه به کلمه دیکته کرده است». ال گور در X پست کرد در روز دوشنبه. COP28 اکنون در آستانه شکست کامل است.
این ما را به زبانی برمیگرداند که از COP28 خارج میشود تا به تدریج کاهش یابد بی وقفه زغال سنگ استفاده از کلمه “بدون کاهش” – چه برای زغال سنگ، نفت یا گاز – شکاف بزرگی را برای سوخت های فسیلی ایجاد می کند. این بدان معناست که آلایندهها میتوانند تا زمانی که سوختهای فسیلی را با آنها جفت کنند، به سوزاندن آنها ادامه دهند فناوری های نوظهور که انتشار گازهای گلخانهای را در بر میگیرد (اگرچه معمولاً ۱۰۰ درصد آن انتشار نیست) که هنوز در مقیاس ثابت نشده است.
«این متن گامی رو به جلو در مسیر ما به سمت حذف تدریجی سوختهای فسیلی است، اما تصمیم تاریخی نیست که ما به آن امیدوار بودیم… ما به یک نتیجه جاه طلبانه تر نیاز داشتیم.» آندریاس سیبر، معاون سیاست گذاری و کمپین های گروه محیط زیست ۳۵۰٫orgدر بیانیه ای قبل از نهایی شدن پیش نویس توافق در جلسه عمومی پایانی کنفرانس گفت.
انرژی پاک در حال افزایش است
اگرچه فقدان یک برنامه روشن برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی ضربهای به اقدامات اقلیمی است، اما این دقیقاً یک بازی حاصل جمع صفر نیست. انرژی خورشیدی و بادی در حال حاضر وجود دارد جایگزین های ارزان تر به زغال سنگ، نفت و گاز در بیشتر نقاط جهان در هنگام تامین تقاضای جدید برق. تقریبا همه دنیا جدید انتظار می رود تامین برق طی چند سال آینده از انرژی های تجدیدپذیر و هسته ای تامین شود. طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی. این آژانس که در ابتدا برای حفاظت از عرضه سوخت جهان پس از بحران نفتی دهه ۱۹۷۰ تاسیس شد، انتقال جهانی به انرژی پاک را نامید. “بی وقفه” در اوایل سال جاری و پیش بینی کرد که تقاضا برای زغال سنگ، نفت و گاز در این دهه به اوج خود خواهد رسید.
وقتی نوبت به آن میرسد، دریافت منابع انرژی پاکتر آنلاین در این مرحله اجتنابناپذیر به نظر میرسد. تعهدات جدید قابل توجهی در زمینه انرژی پاک در متون نهایی که از COP28 منتشر شد نیز وجود داشت. این امر خواستار سه برابر شدن ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر در سطح جهان تا سال ۲۰۳۰ است، چیزی که بیش از ۱۰۰ کشور قبلاً در جریان مذاکرات هفته گذشته متعهد به انجام آن شده بودند. تا پیش از کنفرانس، بزرگترین آلاینده های گازهای گلخانه ای جهان – ایالات متحده و چین – متعهد به کار با هم برای رسیدن به آن هدف زمانی که فرستادگان آب و هوای هر کشور در ماه نوامبر در کالیفرنیا ملاقات کردند.
علم روشن است
مقدار زیادی وجود دارد علوم پایه پشتوانه این نوع مذاکرات است. جهان، به طور متوسط، در مورد ۱٫۲ درجه سانتیگراد گرمتر است نسبت به قبل از انقلاب صنعتی این ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما برای رانندگی فصول ویرانگر طوفان و آتش سوزی و خشک کردن مکان های آسیب پذیر از خشکسالی و جابجایی سایر جوامعی که با افزایش جزر و مد مواجه هستند کافی است.
کوهی از تحقیقات آب و هوایی که امروز داریم، خطرات بسیار بالاتری را برای زندگی بر روی زمین در صورت رسیدن گرمایش به دو درجه توصیف می کند. ما در مورد نابودی احتمالی صخره های مرجانی جهان. دو برابر کلان شهرهای جهان می تواند با استرس گرمایی مواجه شودتا سال ۲۰۵۰ حدود ۳۵۰ میلیون نفر را در معرض دمای بسیار بالا قرار می دهد. حتی در مکان ها که قبلا به هوای خنک معروف بود. هر چه دنیا بیشتر از سوخت های فسیلی استفاده کند، این خطرات بیشتر می شود.
به همین دلیل است که توافق پاریس کشورها را متعهد میکند که برای جلوگیری از دو درجه گرم شدن هوا با یکدیگر همکاری کنند و در حالت ایدهآل از افزایش دمای بیش از ۱٫۵ درجه سانتیگراد جلوگیری کنند. ماندن زیر این آستانه پایین مستلزم کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به صفر خالص در اسرع وقت است. و شما نمی توانید بدون خداحافظی با سوخت های فسیلی، از شر تمام آن انتشار گازهای گلخانه ای خلاص شوید.
منبع: https://www.theverge.com/2023/12/13/23993937/dubai-un-climate-change-conference-cop28-united-nations-fossil-fuels