دکتر جایاکومار ام، مدیر مأموریت، فاش کرد که ماهواره رصدخانه فضایی ISRO که اخیراً به فضا پرتاب شده است، XPoSat یا ماهواره قطب سنج اشعه ایکس، ماهواره ای است که به طور کامل توسط زنان دانشمندان و مهندسان شاغل در ISRO طراحی شده است.
دکتر جایاکومار در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از پرتاب موفقیتآمیز XPoSat و چندین محموله دیگر بر روی موشک PSLV-C58 از مرکز فضایی ساتیش داوان، سریهاریکوتا، گفت: «ما بسیار خوشحالیم که شاهد موفقیت بزرگ این موشک هستیم. پرتاب PSLV “XPoSat یک رصدخانه فضایی است.”
#تماشا کردن | در پرتاب ماموریت ISRO PSLV-C58 XPoSat، مدیر ماموریت دکتر جایاکومار ام می گوید: “XPoSat یک رصدخانه فضایی است… این یک ماهواره کاملاً مهندسی شده توسط زنان برای مقایسه تابش خورشیدی و شاخص UV است. این نشان دهنده توانمندی زنان در عرصه علم و… pic.twitter.com/FolLgSOM9R
— ANI (@ANI) 1 ژانویه ۲۰۲۴
وی افزود: «آنچه این موضوع را جالبتر میکند، میزبان فناوریهای جدیدی است که در آزمایشهای POEM 3 نشان داده میشوند.
دکتر جایاکومار در توضیح اینکه چه چیزی ماموریت XPoSat را منحصر به فرد می کند، توضیح داد: “ما در حال آزمایش یک پیل سوختی جدید، یک باتری جدید ۱۰ آمپر/ساعتی مبتنی بر سیلیکون، پیشرانه های تک پیشرانه سبز، خدمات ماهواره ای رادیویی آماتور هستیم، اما مهمتر از آن، به طور کامل) ماهواره مهندسی زنان، برای مقایسه تابش خورشیدی و شاخص UV. این نشان دهنده توانمندی زنان در زمینه علم و فناوری است. همه محموله ها در واقع نشان دهنده اصلاحاتی است که بخش فضایی هند را فرا گرفته است.
XPoSat که در باند پرتو ایکس متوسط کار می کند، خود را از IXPE ناسا که بر باند نرم اشعه ایکس متمرکز است، متمایز می کند.
هند جایگاه خود را به عنوان دومین کشوری در سطح جهان که یک رصدخانه نجومی پیشرفته را که به بررسی دینامیک پیچیده منابع پرتو ایکس درخشان نجومی اختصاص دارد، با پرتاب موفقیت آمیز راه اندازی کرده است.
XPoSat که در مداری کم به دور زمین می چرخد، دو محموله علمی را حمل می کند. محموله اولیه، POLIX (ابزار پلاریمتری در اشعه ایکس)، پارامترهای پلاریمتری مانند درجه و زاویه قطبش را در محدوده انرژی متوسط پرتو ایکس فوتونهای ۸ تا ۳۰ کو که از منابع نجومی منشا میگیرند، اندازهگیری میکند.
علاوه بر این، محموله XSPECT (طیفسنجی و زمانسنجی پرتو ایکس) اطلاعات طیفسنجی را در محدوده انرژی ۰٫۸ تا ۱۵ کیلو ولت ارائه میکند.
انگیزه ماموریت XPoSat ISRO در درک پیچیدگی های مکانیسم های انتشار از منابع مختلف نجومی مانند سیاهچاله ها، ستاره های نوترونی، هسته های فعال کهکشانی و سحابی های باد تپ اختری نهفته است.
در حالی که رصدخانههای فضایی کنونی دادههای طیفسنجی و زمانبندی ارزشمندی را ارائه میدهند، گنجاندن اندازهگیریهای پلاریمتری با جزییات درجه و زاویه قطبش نوید پیشرفت درک ستارهشناسان از فرآیندهای انتشار از این موجودات آسمانی را میدهد.
(با ورودی های نمایندگی ها)
منبع: https://www.firstpost.com/tech/xposat-a-totally-women-engineered-satellite-reveals-isro-mission-director-13563872.html