صورتهای مالی حسابرسی شده سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران به تازگی منتشر شده است. این صورت مالی یک ساله و منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ است که نکات قابل توجهی درباره درآمدها و هزینههای این سازمان دارد. اطلاعات منتشر شده در این فایل مالی نیاز به شفافسازی بیشتری دارد تا جزئیات برخی از آنها مشخص شود.
درآمد عملیاتی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران طی یک سال رشد ۶۰ درصدی را تجربه کرده و به بیش از ۱۵٫۷ میلیارد تومان رسیده است. در سوی مقابل نیز بهای تمام شده درآمدها نزدیک به ۶۰ درصد رشد داشته و حدود ۱۴٫۶ میلیارد تومان گزارش شده است.
علاوه بر درآمد عملیاتی ۱۵٫۷ میلیارد تومانی، نصر تهران در سال مالی یاد شده از روشهای دیگر به درآمد ۵۴۷ میلیون تومانی دست یافته است که ناشی از سود سپرده کوتاه مدت گزارش شده است.
بخش اعظم درآمدهای عملیاتی این سازمان از درآمد حق عضویت اعضا حاصل میشود، روالی که در سایر استانها نیز وجود دارد. این نهاد صنفی در طول سال مالی ۱۴۰۲، رقم ۱۴٫۷ میلیارد تومان از حق عضویت افراد دریافت کرده است. درآمد حق ورود به عضویت اعضا نیز حدود یک میلیارد تومان گزارش شده است.

«حسین اسلامی» رئیس سازمان نصر تهران در اولین نشست خبری هیئت مدیره دوره ششم، اعلام کرد میخواهند تحول ایجاد کنند. او سه سال بعد از این وعده در گفتوگویی که اردیبهشت سال ۱۴۰۲ با پیوست داشت، بحث میزان درآمد را یکی از مصداقهای تحول وعده داده شده عنوان کرد و گفت: «بالای ۹۰ درصد درآمد ما حق عضویت بود اما بودجه امسال ما ۷۰ درصد درآمدمان حق عضویت است و ۳۰ درصدش از سایر منابع است.»
طبق گزارش مالی حسابرسی شده سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران، این نهاد در سال ۱۴۰۱ از حق عضویت اعضا درآمد ۹ میلیارد تومانی و در سال ۱۴۰۲ از این مسیر درآمد ۱۴٫۷ میلیارد تومانی داشته است. جمع درآمدهای عملیاتی و سایر درآمدهای نصر تهران در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز به ترتیب ۱۲٫۲ میلیارد تومان و ۲۰٫۲ میلیارد تومان بوده است. براین اساس، ۷۰ درصد درآمد این نهاد صنفی در سال ۱۴۰۱ و سال ۱۴۰۲ از حق عضویت اعضا حاصل شده است.
البته در ازای بخش قابل توجهی از درآمدهایی که فارغ از حق عضویت به دست آمدهاند، هزینههای قابل توجهی نیز صورت گرفته است. کسر هزینهها نشان از درآمد خالص تنها ۵ میلیون تومانی دارد. بنابراین تحقق وعده یاد شده، هزینهکرد قابل توجهی داشته و عملاً سود دفتری برای این مجموعه به همراه نداشته است، اما به آنها برای اجرای برنامههای مختلفشان، از جشن روز ملی فناوری تا الکامپ کمک کرده است.
هزینه حدود ۱٫۸ میلیارد تومانی برای یک مراسم
در جزئیات درآمد عملیاتی نصر تهران، بخشی با عنوان «خالص درآمدها و هزینههای عملیاتی» وجود دارد که حدود ۵٫۵ میلیون تومان بوده است. این رقم پس از کسر هزینهها از درآمدهای اقدامات مختلف نصر تهران حاصل شده است.
بیشترین هزینه صورت گرفته در این بخش مربوط به مراسم روز ملی فناوری اطلاعات است. این مراسم که نزدیک به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان هزینه داشته، چه قبل از برگزاری و چه پس از برگزاری با انتقادهایی روبهرو شده است. آن هم در سالی که فیلترینگ و وضعیت اینترنت ضربههای بسیاری را به کسبوکارها وارد کرده بود.

در این مراسم سخنرانی چهرههایی از دولتی همچون وزیر ارتباطات که تا پیش از این -دست کم به شکل عمومی- پاسخگوی فعالین صنفی نبودند نیز انتفاد برانگیز شد. آقای زارعپور، در آذر ۱۴۰۱ با وجود دعوت از او، در تریبون آزاد صنفی شرکت نکرده بود و نمایندهای نیز برای شرکت در این جلسه نفرستاد، در روز فناوری اطلاعات تریبونی در اختیارش قرار گرفت تا یک طرفه صحبت کند.
همان طور که گفته شد این مراسم هزینهای یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومانی به همراه داشت، اما اشارهای به جزئیات آن نشده است.

البته این جشن حدود یک میلیارد تومان درآمد نیز برای نصر تهران به همراه داشت. طبق صورت مالی منتشر شده شرکت دادهورز جویا مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان، تندر نور مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان، تجارت الکترونیک فردا مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان و دادهپردازی معتمد تیس نیز ۱۰۰ میلیون تومان نیز برای این مراسم پرداخت کردند.
بحث پرداخت شرکتها برای مراسمهای صنفی موضوعی طبیعی است. به طور مثال شرکت «نوآوران ارتباطات دوران» برای ضیافت شام افطاری ۱۴۰۲ نصر مبلغ ۹۰ میلیون تومان پرداخت کرده بود.
نصر تهران از برگزاری نمایشگاه الکامپ، که انتقادها به آن نیز کم نبود، مبلغ ۹۱۵ میلیون تومان درآمد کسب کرد. بنابر اعلام این سازمان صنفی، هزینههای برگزاری نمایشگاه الکامپ در حدود ۲۰۰ میلیون تومان بوده است که این امر نیاز به شفافسازی بیشتری دارد.
نیاز به شفافسازی بیشتر
به نظر میرسد بخشهای هزینهای صورت مالی سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران، نیاز به توضیحات بیشتر دارد. ۲۸۵ میلیون تومان هزینه کادو و هدایا که نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش ۷۷ درصدی دارد، ۲۴۵ میلیون تومان هزینه سفر و ماموریت که این رقم برای سال گذشته صفر بود و بهنظر میرسد هزینه سفرهای استانی ریاست نصر تهران در این بخش کمرنگ نباشد.
همچنین ۱۵۴ میلیون تومان نیز صرف نشستهای خبری خبرنگاران شده است که برخی از این جلسات آنلاین بوده و با کسر هزینههای همچون پذیرایی، نیاز به شفافسازی بیشتر دارد. با توجه به اینکه بیشتر نشستهای خبری نصر معمولا در ساختمان خودش انجام میشود، احتمالا بخش قابل توجهی از این ۱۵۴ میلیون تومان، کادو به خبرنگاران بوده است.

هزینه ۴۶۶ میلیون تومانی تبلیغات نیز در نوع خود قابل توجه است. حوزهای که عدد صفر برای سال ۱۴۰۱ جلوی آن ثبت شده است. آنطور که پیداست هیئت مدیره سازمان باید هزینهکرد این مبالغ را به طور جزئیتر شفاف کنند، اینکه تبلیغات به چه شرکتهایی داده شده و برای چه موضوعاتی صرف شده است و در نهایت خروجی آن چه بوده است. از سوی دیگر این سوال نیز مطرح است که هیاتمدیره نصر تهران چرا صرفا در سال آخر فعالیت خود تصمیم به تبلیغات گسترده گرفته است.
منبع: https://digiato.com/iran-technology-news/financial-report-1402-nasr